Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Λίγα για πολλά ...


Φέτος ο Παναθηναϊκός στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού δεν ψώνισε από το υψηλότερο ράφι. Η διοικητική αστάθεια και η συνεπαγόμενη οικονομική στενότητα οδήγησαν τους πράσινους μακριά από εντυπωσιακές κινήσεις, πράγμα στο οποίο τα χρόνια της πολυμετοχικότητας μας είχαν συνηθίσει. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από μεγάλο μέρος του κόσμου της ομάδας. Σήμερα με το Πρωτάθλημα να έχει προχωρήσει σε βαθμό ικανό για συμπεράσματα θα προσπαθήσουμε να δούμε το αποτέλεσμα των μεταγραφικών αυτών κινήσεων, κρίνοντας την προσφορά τους.

Καταρχήν να δούμε ποιους ποδοσφαιριστές απέκτησε ο Παναθηναϊκός κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Με πλήρη μεταγραφή αποκτήθηκαν ο Βιτόλο, ο Τοτσέ και ο Ζέκα, ενώ οι Κουίνσι και Ρούντολφ αποκτήθηκαν με την μορφή δανεισμού με τον πρώτο να υπάρχει το ενδεχόμενο μόνιμης ένταξης του στο δυναμικό της ομάδας μιας κι έχει οριστεί σχετική οψιόν αγοράς. Ας δούμε λοιπόν μία μία τις Περιπτώσεις.

Βιτόλο: Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ ήρθε με σκοπό να καλύψει το κενό που άφησε στα χαφ η αποχώρηση του Ζιλμπέρτο Σίλβα. Με την άφιξή του στην ομάδα διαπιστώθηκε και ένα πρόβλημα τραυματισμού που τον απασχολούσε από την θητεία του στον ΠΑΟΚ και που τον κράτησε σχετικά μακριά από την δράση. Έχει προλάβει να αγωνιστεί σε 4 αγώνες πρωταθλήματος (αλλαγή τις περισσότερες φορές) συμπληρώνοντας 161 αγωνιστικά λεπτά. Στα θετικά του η καλή εμφάνιση του στον αγώνα με τον Ατρόμητο που συνοδεύτηκε με μία ασίστ (τη μοναδική του στο πρωτάθλημα) και το απαράμιλλο αγωνιστικό πάθος που βγάζει σε κάθε εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο. Στα αρνητικά του, η σχετική ανετοιμότητα που έχει επιδείξει έως τώρα και οι 2 κίτρινες και μία κόκκινη κάρτα (έστω και τραβηγμένη). Ζητούμενο είναι να φτάσει τα γνωστά στάνταρ σταθερότητας που έχει επιδείξει έως τώρα σε Άρη και ΠΑΟΚ. Προς το παρόν το ισοζύγιο γέρνει ελαφρώς αρνητικά.
Τοτσέ: Ο Ισπανός επιθετικός αποκτήθηκε από την Καρθαγένα, ομάδα δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας στην οποία αποτελούσε και το βαρύ της πυροβολικό. Βαρύ με όλη τη σημασία της λέξης μιας και αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση κεντρικού επιθετικού χωρίς μεγάλη ταχύτητα που δραστηριοποιείται κυρίως εντός περιοχής. Φυσικά και δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το κενό του Σισσέ ο οποίος έκανε πολύ περισσότερα πράγματα. Ένας τραυματισμός του τον άφησε σχετικά πίσω σε συμμετοχές προλαβαίνοντας να αγωνιστεί σε 4 αγώνες πρωταθλήματος συμπληρώνοντας 254 αγωνιστικά λεπτά. Στα θετικά του το ένα γκολ που έχει πετύχει για το πρωτάθλημα αλλά και τα 2 που πέτυχε για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επίσης έχει δείξει ότι ως γνήσιο προϊόν του Ισπανικού ποδοσφαίρου γνωρίζει άρτια την Θέση του σε τακτικό επίπεδο όντας καλός με την μπάλα στα πόδια. Στα αρνητικά του το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά αργός και έχει επιδείξει μια αδυναμία να μετατρέπει με ασφάλεια μεγάλες ευκαιρίες σε γκολ. Φυσικά θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα αλλά όπως είπαμε ο τραυματισμός τον πήγε πίσω. Στο ισοζύγιο του τα πράγματα δείχνουν ισορροπία. Αν βέβαια αναλογιστούμε το μικρό κόστος απόκτησής του και την προσδοκία ότι όταν αγωνιστεί περισσότερο θα δείξει και περισσότερα τότε ίσως πολύ αμυδρά να υπάρχει μια οριακή επικράτηση της θετικής του πλευράς. 
Ζέκα: Ο Πορτογάλος μέσος αποκτήθηκε από την Σετουμπάλ και το κόστος της μεταγραφής του ήταν μικρό. Προσωπική επιλογή του Φερέιρα είναι ένας ποδοσφαιριστής που μας ήρθε εντελώς άγνωστος. Στο διάστημα της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό έχει προλάβει και έχει κατακτήσει θέση βασικού την οποία δύσκολα θα χάσει και όχι άδικα! Στο πρωτάθλημα έχει αγωνιστεί και στα 7 ματς συμπληρώνοντας 624 αγωνιστικά λεπτά. Τα θετικά του πολλά με προεξάρχοντα την απίστευτη φυσική του κατάσταση που του δίνει τη δυνατότητα να καλύπτει όλους τους χώρους στη μεσαία γραμμή και προς τα δεξιά. Γυρίζει πίσω για να μαρκάρει με την ίδια ευκολία που κυκλοφορεί την μπάλα μπροστά. Πολύ καλή ντρίπλα και καλή αίσθηση του χώρου που τον βοηθά να βρίσκεται με τους συμπαίκτες του. Στα αρνητικά του τα άσχημα τελειώματα των φάσεων και οι επιπόλαιες μερικές φορές μεταβιβάσεις του. Το ισοζύγιο είναι άκρως θετικό με την φράση Value for money να βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. 
Κουίνσι: Ο Γκανέζος ακραίος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από την Αλ Σάντ και αποτέλεσε και αυτός επιλογή του Φερέιρα με τον οποίο είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν στην Μάλαγα. Σαν παίκτης ήταν γνωστός από το πέρασμά του από την Άρσεναλ, αλλά και για τις φήμες για τον εκρηκτικό και δύστροπο χαρακτήρα του. Στη μέχι τώρα παρουσία του στον Παναθηναϊκό είναι βασική επιλογή για την ενδεκάδα χωρίς να έχει εμφανίσει μέχρι τώρα προβλήματα συμπεριφοράς. Στο Πρωτάθλημα μετρά 7 συμμετοχές έχοντας αγωνιστεί για 641 λεπτά πετυχαίνοντας 2 τέρματα και δημιουργώντας άλλα 3. Στα θετικά του η ταχύτητα και η πολύ υψηλού επιπέδου τεχνική του. Αξιοποιεί στο έπακρο τους συμπαίκτες του και δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα φτιάχνοντας φάσεις και με προσωπικές ενέργειες. Στα αρνητικά του η επιπολαιότητα μερικές φορές στην τελική προσπάθεια αλλά και η μικρή συμμετοχή στην αμυντική λειτουργία. Το ισοζύγιο είναι σαφέστατα θετικότατο, πράγμα που πρέπει να κάνει τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να σκέφτεται από τώρα την ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς του το ύψος της οποίας δεν είναι ξεκαθαρισμένο στον πολύ κόσμο.
Ρούντολφ: Ο Ούγγρος επιθετικός έχει έρθει δανεικός από την Τζένοα και η περίπτωσή του λόγω των τραυματισμών του δεν μπορεί να αξιολογηθεί με αγωνιστικά κριτήρια καθώς η 1 συμμετοχή στο πρωτάθλημα για μόλις 37 λεπτά δεν αποτελεί ασφαλές δείγμα. Παραπέμπουμε μόνο σε παλιότερο άρθρο μας And what about Rundolf? για κριτική προς την συγκεκριμένη μεταγραφή. 
Κάνοντας το γενικότερο ταμείο δύο θέματα ξεχωρίζουν. Πρώτον ότι αν και με λίγα χρήματα ο Παναθηναϊκός έκανε μεταγραφές αξίας και ουσίας και δεύτερον ότι σε όσες περιπτώσεις η επιλογή ήταν του Φερέιρα τα αποτελέσματα ήταν θετικότατα. Κλείνοντας και για να ενισχυθεί το δεύτερο συμπέρασμα καλό θα ήταν να δούνε την πορεία δύο παρολίγον μεταγραφών του καλοκαιριού που αποτελούσαν επιλογές του Πορτογάλου Τεχνικού, του Κάστρο και του Βιέρα. Και οι δύο είναι βασικοί στις ομάδες τους με συνεχόμενες εξαιρετικές εμφανίσεις (ο Βιέρα σκόραρε κι εναντίον της Μπεμφίκα ). Μάλλον θα πρέπει η διοίκηση να εισακούει περισσότερο τον προπονητή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...