Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Όταν τα παιδιά χορεύουν


Τα ματς του Παναθηναϊκού τείνουν πλέον να περιλαμβάνουν και σόου. Αφορμή στέκονται οι ευρηματικοί τρόποι πανηγυρισμού που επιλέγουν κυρίως οι Λάτιν ποδοσφαιριστές της ομάδας για να γιορτάσουν την επίτευξη των γκολ. Και είναι πλέον πολλά αυτά. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη αξία και δίνει το νόημα στη φετινή παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα είναι ο "χορός" των παικτών κατά την ροή του αγώνα και αφορά τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

RESPECT!!!


Σεβασμός στον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη, Σεβασμός στον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη, Σεβασμός στον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη, Σεβασμός στον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη, Σεβασμός στον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη, Σεβασμός στον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη, ......... 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Χρόνος υπάρχει;


Εν γνώση μας όλο το χρονικό διάστημα που οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στο Σαυδάραβα Πρίγκιπα Αλ Σαούντ είναι σε εξέλιξη, δεν αναφερθήκαμε καθόλου στο θέμα. Ο λόγος κατά τη γνώμη μας ήταν προφανής. Ότι όσο μια διαπραγμάτευση είναι σε ισχύ, είτε με τη μορφή όρων για τη σύνταξη του MOU, είτε με τη μορφή των ελέγχων, εμείς οι απέξω που δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες , δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι ουσιαστικό στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σαν ταινία παλιά

Υπάρχουν πολλές ταινίες (κυρίως Ελληνικές) που μπορεί ο καθένας μας να τις έχει δει από δέκα και πλέον φορές. Κάθε φορά όμως που τις προβάλει η τηλεόραση κατά κάποιο τρόπο θα βρούμε κίνητρο κι ενδιαφέρον και θα κάτσουμε να τις παρακολουθήσουμε. Ας γνωρίζουμε το τέλος και τις ατάκες. Αυτές πάντα καταφέρνουν να μα προσφέρουν απόλαυση σαν να τις βλέπαμε για πρώτη φορά. Σαν ταινία λοιπόν παλιά είναι και τα μπασκετικά ντέρμπι του εξάστερου πρωταθλητή Ευρώπης με τον ΟΣΦΠ.

Μετά το Καραϊσκάκης


Μερικές μέρες μετά το ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ στο Καραϊσκάκης και αφού έχει κοπάσει η ένταση από το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί κανείς να ρίξει μια ποιο ψύχραιμη ματιά σε αυτό και στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε. Μπορεί με άνεση και με νηφαλιότητα να δει κανείς κέρδη και απώλειες και να καταλήξει αν το γενικό σύνολο έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πορτογαλικός Θησαυρός


Ο Παναθηναϊκός έχοντας μπει για τα καλά στην εποχή Φερέιρα, μαζί με την αγωνιστική του ανάταση, το ελκυστικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο που αποδίδει έχει ακόμη ένα κέρδος που αρχίζει σιγά σιγά να κάνει την εμφάνισή του. Τη διείσδυσή του στην Πορτογαλική ποδοσφαιρική αγορά.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Προσοχή στα λόγια του "Καθηγητή"


Αυτός ο Παναθηναϊκός ο φετινός, η ομάδα που αποδίδει αυτό το όμορφο ποδόσφαιρο και που κατά γενική ομολογία είναι αυτή που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη Σούπερ Λιγκ και δίκαια βρίσκεται στην κορυφή, είναι έργο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο επονομαζόμενος και καθηγητής, λόγω της βαθιάς γνώσης του περί του αντικειμένου και της ικανότητας του να τη μεταδίδει ή και "παππούς" (από άλλους καλόπιστα και από άλλους ειρωνικά), μέχρι στιγμής αυτά που έχει πει όσες φορές μίλησε από πέρυσι που ανέλαβε, τα έχει πραγματοποιήσει. 

Ήττα αλλά όχι αποτυχία

Ο εξάστερος λοιπόν εχθές γνώρισε την πρώτη του ήττα σε επίσημη διοργάνωση για την φετινή σεζόν, στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας με αντίπαλο την Ρωσική ΤΣΣΚΑ στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Από την εμφάνισή της ομάδας μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, γιατί όπως είχαμε πει και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ήταν το πρώτο μεγάλο τεστ ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Δεν θα σου χαλάσει χατήρι Djibril

Μέσω των λογαριασμών που διατηρούν στο Twitter ο Djibril Cisse και ο Sebastian Leto ανταλλάσσουν σήμερα μηνύματα. Φυσικά αυτό που κάνει εντύπωση είναι η επιθυμία που εξέφρασε ο Γάλλος Star προς τον Αργεντινό ώστε αυτός να πετύχει δύο γκολ στο επερχόμενο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ. 

Υποτελής;

Εχθές πέρασε από τα γραφεία της ΚΕΔ για να απολογηθεί ενώπιον του Κύρου Βασσάρα  ο Θεσσαλονικιός διαιτητής Δημήτρης (κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη) Καλόπουλος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες μιας και γίνεται αναφορά σε αυτό από εμπλεκόμενους σε αυτό παράγοντες (Αχιλλέας,  Βαγγέλης).

Σαν με τα Σούρμενα


Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για το ντέρμπι του μεθεπόμενου Σαββάτου στο Καραϊσκάκης με τον ΟΣΦΠ και μετρά τις απουσίες του αυτή τη βδομάδα λόγω της συμμετοχής ποδοσφαιριστών του στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών τους. Έχει ξεκινήσει ήδη να γράφονται πολλά κείμενα και να γίνονται πολλές αναλύσεις σχετικά με αυτό το παιχνίδι. Πολλά λέγονται ότι θα είναι η απόλυτη δοκιμασία για τον Παναθηναϊκό που θα ξεκαθαρίσει πολλά στην υπόθεση τίτλος. Κατά τη γνώμη μας αυτό απέχει από την πραγματικότητα.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Λίγα για πολλά ...


Φέτος ο Παναθηναϊκός στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού δεν ψώνισε από το υψηλότερο ράφι. Η διοικητική αστάθεια και η συνεπαγόμενη οικονομική στενότητα οδήγησαν τους πράσινους μακριά από εντυπωσιακές κινήσεις, πράγμα στο οποίο τα χρόνια της πολυμετοχικότητας μας είχαν συνηθίσει. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από μεγάλο μέρος του κόσμου της ομάδας. Σήμερα με το Πρωτάθλημα να έχει προχωρήσει σε βαθμό ικανό για συμπεράσματα θα προσπαθήσουμε να δούμε το αποτέλεσμα των μεταγραφικών αυτών κινήσεων, κρίνοντας την προσφορά τους.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ώρα Πρωταθλητή



Την Πέμπτη 10/11/2011 είναι η ώρα του Πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός αφήνει πίσω του τις εύκολες ή λιγότερο εύκολες δοκιμασίες εν είδη προετοιμασίας και συγκεντρώνεται στο πραγματικό crash test, το πρώτο της φετινής σεζόν. Αντίπαλος η ενισχυμένη Ρωσική Αρκούδα ΤΣΣΚΑ. Μια ομάδα που από πολλούς, σχετικούς και μη, έχει χαρακτηριστεί ως η επόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μόνο που για να συμβεί αυτό πρέπει να εκθρονίσει τον εξάκις εστεμμένο και νυν πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Όσο χρειάστηκε


Ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ εχθές το βράδυ στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με 3 -2 αποδίδοντας τόσο όσο απαιτούνταν για να καταβάλει τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Φυσικά και σε καμία περίπτωση αυτή η νίκη δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπερβολή μιας και η τωρινή κατάσταση της ΑΕΚ δεν παραπέμπει σε μεγάλη ομάδα όπως είναι επίσης φυσικό να μην υποτιμηθεί μιας και μιλάμε για νίκη σε ντέρμπι και για ένα κόμη παιχνίδι που η ομάδα σκοράρει πολύ και δημιουργεί ευκαιρίες για άλλα τόσα γκολ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

And what about Rundolf?


Το ερώτημα έρχεται σχεδόν αβίαστα στα χείλη κάθε φίλου του Παναθηναϊκού. Τι γίνεται με τον Ρούντολφ; Ο Ούγγρος επιθετικός που αποτέλεσε την τελευταία μεταγραφή του καλοκαιριού με την μορφή δανεισμού, δεν έχει δώσει ακόμη κανένα στοιχείο περί του τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Οι λόγοι λίγο πολύ γνωστοί αλλά η ανησυχία και η απορία παραμένουν.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Εχθρός του καλού το καλύτερο

Ωραία, μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού στην τούμπα την Κυριακή το βράδυ και ακόμη μεγαλύτερη η ολοκληρωτική του εμφάνιση, που δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του. Αποθεώθηκαν παίκτες και προπονητής και φυσικά το άξιζαν. Αλλά όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος για να μπορούν να έχουν και συνέχεια. 

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Άδικη σύγκριση


Το πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου, έχει ανοίξει μια σειρά από θέματα για συζήτηση μεταξύ φίλων και "εχθρών". Θέματα που ξεκινούν από τα καθαρά αγωνιστικά δεδομένα και φτάνουν μέχρι τη διοικητική κατάσταση. Εντύπωση όμως έχει προκαλέσει ένα θέμα συζήτησης που αφορά το κατά πόσο η αποχώρηση του Djibril Cisse το καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό, επέδρασε στον τρόπο που η ομάδα αγωνίζεται πλέον. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση αυτή τελικά ήταν ευεργετική. Εδώ πιστεύουμε ότι διαπράττεται ένα μεγάλο σφάλμα όταν μπαίνουμε στη λογική να συνδέουμε αυτά τα πράγματα.

Στήριξη ο μόνος δρόμος

Είναι γεγονός ότι η ομάδα Βόλεϊ του Παναθηναϊκού τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ο μεγάλος ασθενής. Μάλιστα αν ασπαστούμε παλιότερες δηλώσεις του Σάκη Ψάρρα και που το αγωνίζεται η ομάδα στο πρωτάθλημα είναι κατόρθωμα. Το να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες και να ρίξουμε το ανάθεμα, είναι η εύκολη λύση. Ο δύσκολος δρόμος είναι να βρεθεί τρόπος ανάταξης. Αυτός όμως είναι και ο επιβεβλημένος δρόμος.

Και τώρα πάμε ΟΑΚΑ

Λοιπόν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 όλοι οι δρόμοι για τον κόσμο του Παναθηναϊκού οδηγούν στο ΟΑΚΑ. Οι λόγοι είναι παραπάνω από ένας και είναι και σημαντικοί. Ο κόσμος λοιπόν του Παναθηναϊκού είναι απαραίτητο στο επόμενο ραντεβού της ομάδας του Ζεσουάλδο Φερέιρα να δώσει το παρόν και να δημιουργήσει τις συνθήκες να στηθεί μια ακόμη ποδοσφαιρική παράσταση για τον καθένα να απολαύσει.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Με τέτοια μπάλα δεν χάνεις


Το ποδόσφαιρο έχει μια θεμελιώδη αρχή που είναι ιεροσυλία να την αγνοείς. Ως παιχνίδι πρέπει να προσφέρει χαρά και αν θες να είσαι καλός σε αυτό πρέπει να αγωνίζεσαι με ευχαρίστηση. Κοινώς αν αγαπάς το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεις όμορφη μπάλα. Καλό το αποτέλεσμα οι νίκες και τα πρωταθλήματα αλλά σε τελική ανάλυση το ωραίο θέαμα είναι καλύτερο. Ορίστε λοιπόν μπροστά μας ο Παναθηναϊκός η ομάδα που φέτος αγαπάει το ποδόσφαιρο όσο καμία άλλη.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Αναζητείται ετοιμότητα


Χαρακτηριστικό του μικρού βαθμού ετοιμότητας της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού ήταν και η σημερινή της εμφάνιση κόντρα στον ΚΑΟΔ. Η μεγάλη διαφορά ποιότητας μεταξύ των 2 ομάδων έδωσε το εντυπωσιακό 95 στην επίθεση αλλά η ανετοιμότητα του Παναθηναϊκού επέτρεψε τους 74 πόντους στην άμυνα.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγή νοοτροπίας

Το deal λοιπόν είναι προ των πυλών. Μια ανάσα που λέμε για να πραγματοποιηθεί. Είναι λοιπόν ευκαιρία να ρίξουμε δυο τρεις σκέψεις για το τι μπορούμε και πρέπει να περιμένουμε από αυτή την ιστορία. Σίγουρα τέτοιες αλλαγές δεν συμβαίνουν κάθε μέρα στην πορεία μια ομάδας, οπότε και από μόνη της αυτή η συγκυρία αποτελεί ένα ιστορικό σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Deals συμπερασμάτων


Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διαδραματίζεται αυτό το ιδιότυπο γαϊτανάκι στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αφορούν την μεταβίβαση των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Πρίγκιπα Αλ Σαούντ, ταυτόχρονα εξελίσσεται και ένα διερευνητικό ενδιαφέρον της επενδυτικής εταιρίας Arboris Capital. Η τύχη του συγκεκριμένου ενδιαφέροντος, το οποίο εν δυνάμει μπορεί να εξελιχθεί σε πρόταση, μεταφέρεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα από ΓΣ σε ΔΣ και αντίστροφα. Η όλη όμως πορεία του θέματος προκαλεί ερωτηματικά.

Όταν οι σημαίες παραμένουν στον ιστό τους


Σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής υπάρχουν μερικά σημεία αναφοράς που τις χαρακτηρίζουν. Ο αθλητισμός είναι μια εκδήλωση της κοινωνικής ζωής με πάρα πολύ μεγάλη απήχηση μάλιστα, στις πλατιές μάζες του πληθυσμού. Στον αθλητισμό μάλιστα έχουμε συνηθίσει τους αθλητές που συνδέουν το όνομά τους με κάποιο σωματείο και αποτελούν το δικό τους σημείο αναφοράς να τους αποκαλούμε ως τις "σημαίες" της ομάδας. 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αλλού η είδηση

Η νίκη του Παναθηναϊκού σήμερα στο Ζάγκρεμπ επί της τοπικής ΚΚ δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής μιας και ήταν ξεκάθαρη η τεράστια διαφορά των 2 ομάδων. Απλός και σοβαρός ο Παναθηναϊκός έκανε τα εύκολα ευκολότερα, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα και πάει για τη συνέχεια. Στον απόηχο λοιπόν αυτής της άνετης επικράτησης υπάρχει μια αναφορά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που αξίζει να σχολιαστεί.

Λύνονται οι απορίες

Λύνονται σιγά σιγά οι απορίες που γεννήθηκαν σήμερα το πρωί με την γνωστοποίηση της άσκησης συμπληρωματικής δίωξης από τον αθλητικό εισαγγελέα κ. Φάκο στον ΟΣΦΠ για επεισόδια που έλαβαν χώρα στην εκτός έδρας αναμέτρησης του με τον Εργοτέλη. Όντως ήταν απορίας άξια αυτή η ενέργεια όχι για το δίκαι ή άδικο της υπόθεσης αλλά γιατί συνδυάστικε με την παρουσία οπαδών του ΟΣΦΠ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αλλά και του γεγονότος ότι ουσιαστικά κανείς δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα συμβεί.

Στη γειτονιά του "Μότσαρτ"

Με αφορμή το σημερινό αγώνα του Παναθηναϊκού στο Ζάγκρεμπ με αντίπαλο την τοπική ΚΚ, 30 περίπου φίλοι της ομάδας θα επισκεφτούν τον τόπο που αναπαύεται ο "Μότσαρτ" του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο αείμνηστος Ντράζεν Πέτροβιτς. Στη "γειτονιά" λοιπόν του κορυφαίου Ευρωπαίου Μπασκετμπολίστα, η κορυφαία ομάδα μπάσκετ της ηπείρου, θα δώσει την πρώτη φετινή της παράσταση εκτός των συνόρων.

Οι απαντήσεις είναι εδώ

Διαβάζοντας τα όσα δήλωσε ο Βίκτορ Βιτόλο στην εφημερίδα "Goal News" σχετικά με το επερχόμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ένα διατυπώνεται ευθέως με μορφή δήλωσης του ίδιου του παίκτη και είναι επιβεβαίωση του αυτονόητου. 

Τέλος εποχής;

Η χθεσινές δηλώσεις του Θανάση Γιαννακόπουλου περί οριστικής απόσυρσης από τον μπασκετικό Παναθηναϊκό το ερχόμενο καλοκαίρι, σηματοδοτούν το τέλος εποχής μιας εκ των κορυφαίων παραγοντικών συγκυριών της ομάδας. Ένα δίδυμο παραγόντων μαζί με τον αδερφό του Παύλο, με τεράστια συμβολή στο σύλλογο και μεγάλο λαϊκό έρεισμα στον πράσινο κόσμο. Αυτή λοιπόν η αποχώρηση πέρα από τα πρόσωπα έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις που αγγίζουν το μπασκετικό τμήμα σε όλα τα επίπεδα.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δεδομένα κι ερωτήματα

Σήμερα τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ουσιαστικά μοναδικό του θέμα είναι αυτό της Arboris Cap και η παροχή ή όχι εξουσιοδότησης στη συγκεκριμένη εταιρία για αναζήτηση επενδυτή για την εταιρία. Είναι ένα θέμα που διάρκειά του είναι λίγο μικρότερη από αυτή της υπόθεσης του Σαουδάραβα Πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ. Στην υπόθεση λοιπόν αυτή υπάρχουν μερικά που σε σύγκριση με την περίπτωση του Πρίγκιπα χρειάζονται σχολιασμό.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ανάγκη για πίστη

Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά για την ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με αποδυναμωμένο ρόστερ, πλήθος οικονομικών προβλημάτων αλλά και αγωνιστικά προβλήματα συνέπεια της καθυστερημένης έναρξης της προετοιμασίας συνθέτουν μια κατάσταση που μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει στους φίλους του τριφυλλιού.

Η αγία Τριάδα

Και τώρα η "αγία τριάδα". Μεταφορικά μιλώντας φυσικά για την τριάδα των ντέρμπι που ακολουθεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Με τη σειρά λοιπόν η ομάδα καλείται να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ως γηπεδούχος στην κοινή τους έδρα και τον ΟΣΦΠ στο Καραϊσκάκης. Κοινό ζητούμενο και στις τρεις αναμετρήσεις, η επιβεβαίωση της ποιοτικής αγωνιστικής κατάστασής της.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κλασική Πρεμιέρα

Κλασική πρεμιέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σημερινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού κόντρα στον Άρη στην έναρξη των υποχρεώσεων της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Α1. Και είναι αρκετά τα στοιχεία που καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. 

Καλή αρχή

19:00 η ώρα σήμερα και ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ Παναθηναϊκός ξεκινά το ταξίδι του στις φετινή Α1 απέναντι σε μια παραδοσιακή μπασκετική ομάδα τον Άρη. Ο στόχος γνωστός. Όπως και κάθε χρονιά άλλωστε. Η κορυφή και μόνο αυτή. Προερχόμενος από μια καλοκαιρινή περίοδο όπου είχαμε αποχωρήσεις βασικών στελεχών της ομάδας, αλλά και αφίξεις παικτών που καλούνται να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις στον προπονητή.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Εμφάνιση αποδείξεων

"Καλή οργάνωση και δουλειά". Αυτή ήταν η ατάκα του Ζεσουάλδο Φερέιρα όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εμφάνιση του Παναθηναϊκού αμέσως μετά την λήξη του αγώνα με τον Εργοτέλη στον οποίο οι πράσινοι μόλις είχαν επικρατήσει με το εντυπωσιακό 4-0! Σε αυτή την μικρή φάση συμπυκνώνετε όλη η ουσία του φετινού Παναθηναϊκού. Μια ομάδα που μετά από πολλά χρόνια κλήθηκε να φτιάξει ένα ρόστερ με πολύ μικρό προϋπολογισμό έχοντας ταυτόχρονα ηχηρές απώλειες πρωτοκλασάτων παικτών.

Πονηρός αγώνας

Κι εν μέσω διοικητικών εξελίξεων με εγγυητικές επιστολές, συναντήσεις δικηγόρων, δηλώσεις Τσάκα και διαρροές από πλευρά Βαρδινιγιάννη, σήμερα το απόγευμα υπάρχει κι ένα παιχνίδι για την Super Legue. Αντίπαλος ο Εργοτέλης. Μια ομάδα που στο παρελθόν έχει δυσκολέψει τον Παναθηναϊκό σε εντός έδρας αναμετρήσεις.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο δικός μας Νίκος

Παίρνοντας αφορμή από σημερινή συνέντευξη του Νίκου Καλάθη θα σταθούμε σε μια αποστροφή του λόγου του όπου αναφέρει ότι "...είμαι τυχερός όμως γιατί παίζω σε μια μεγάλη ομάδα, έχω ένα σπουδαίο προπονητή, τον Δημήτρη Διαμαντίδη δίπλα μου, που με βοηθάει αφάνταστα να γίνω καλύτερος." (sentragoal.gr). Ο Καλάθης αυτή την εποχή φαντάζει και είναι ένα από τα ποιο καυτά ονόματα που κυκλοφορούν στην αγορά, και λόγω της ηλικίας του αλλά και της απαράμιλλης μπασκετικής του ποιότητας. Μάλιστα η προοπτική του NBA είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Σε αυτή του λοιπόν την ευχάριστη συγκυρία η αναγνώριση της συμβολής της ομάδας, του προπονητή του αλλά και του παίκτη σύμβολο αυτής, όσο και τυπική και αν ακούγεται δεν παύει να είναι μια ακόμη απόδειξη του κοινού μυστικού της επιτυχίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Ότι σε αυτή την ομάδα το εγώ του καθενός μπαίνει κάτω από αυτήν και συνάμα υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα ιεράρχησης των αξιών της που ξεκινά από τον προπονητή και φτάνει ως το νεότερο μέλος της και το βοηθητικό προσωπικό. Αυτό το μυστικό που κάνει τον Παναθηναϊκό να εμφανίζεται ανταγωνιστικός ανεξάρτητα από τους πόσους παίκτες μπορεί να αλλάξει κάθε χρονιά και που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταλαμπαδεύει το πνεύμα του νικητή σε κάθε νέο μέλος της. Ο Νίκος Καλάθης είναι συνειδητοποιημένος σε αυτό το status και αποδεικνύει ότι τόσο αυτός όσο και η ομάδα η ίδια έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή τους την συνεργασία. Ακόμη και αν μελλοντικά πορευτούν σε διαφορετικές τροχιές αυτό που συντελείται αυτήν την εποχή έχουν κατατάξει τον Νίκο ως δικό μας άνθρωπο. 

Συζητήσεις και ανησυχίες

Τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των δικηγόρων του Γιάννη Βαρδινιγιάννη με αυτόν του υποψήφιου επενδυτή Πρίγκιπα Σουλτάν. Όπως είναι λογικό όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού περιμένει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμά της. Η δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία ανταλλαγής προτάσεων σχετικά με τις διασφαλίσεις που επιθυμεί η κάθε μία να λάβει. Κακά τα ψέματα. Το ποδόσφαιρο είναι "μπίζνα" όπως αρέσκεται συνεχώς να αναφέρει ο συμπαθής κ. Τσάκας. Ακόμη και για την πλευρά Βαρδινογιάννη που παραχωρεί άνευ τιμήματος της μετοχές της. Δεν αμφιβάλει κανείς ότι ο πρίγκιπας είναι ένας άνθρωπος με χρήμα (ίσως με πάρα πολύ χρήμα) και ότι θέλει να επενδύσει μέρος αυτού στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό. Αλλά άλλο επενδύω άλλο σκορπάω. Από αυτή του την ενασχόληση προσδοκά κέρδος και αν όχι άμεσα οικονομικό, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων και διασυνδέσεων. Αυτή λοιπόν η παράμετρος είναι ικανή να κάνει την πλευρά του να θέλει να κινηθεί με τους όρους της ώστε να διασφαλίσει (όσο αυτό είναι δυνατόν) την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού. Λογικά λοιπόν η διαπραγμάτευση του θα πάρει τόσο όσο να αισθανθεί ότι ικανοποιείται ένα μίνιμουμ των απαιτήσεών του.  Από την άλλη πλευρά ο Βαρδινογιάννης θέλει να απεμπλακεί και να μην αφήσει εκκρεμότητες. Εκκρεμότητες που ίσως στο μέλλον του κοστίσουν. Αυτό λοιπόν το διαμορφωθέν περιβάλλον είναι λογικό να τραβήξει σε σχετικό μάκρος τις διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το σημείο λοιπόν η δικαιολογημένη ανησυχία του κόσμου είναι κατανοητή και έως ένα βαθμό δικαιολογημένη. Αυτό που δεν είναι δικαιολογημένο είναι ο τρόπος που ορισμένοι άνθρωποι του τύπου προσπαθούν να παρουσιάσουν την καθυστέρηση αυτή ως ένδειξη ναυαγίου. Μπορεί τελικά η ιστορία να καταλήξει εκεί γιατί στις επιχειρήσεις όλα είναι πιθανά, αλλά αυτό δεν είναι και αναγκαία συνθήκη. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα δώσει τις τελικές απαντήσεις. Εδώ είμαστε λοιπόν. 

Πετρόπουλος. Ένα στοίχημα του χάθηκε;

Ο Αντώνης Πετρόπουλος για ένα ακόμη παιχνίδι δείχνει να μην υπολογίζεται από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Με δεδομένη την απουσία του Τοτσέ που δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και αυτή του ανέτοιμου Ρούντολφ θα περίμενε κανείς ο Περόπουλος να είναι εντός των πλάνων του προπονητή για την επερχόμενη αναμέτρηση με τον Εργοτέλη. Τα πράγματα όμως δείχνουν διαφορετικά και το θέμα δεν είναι αν ο ποδοσφαιριστής διανύει απλά μια περίοδο ντεφορμαρίσματος, αλλά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος τεχνικός δείχνει να μην πείθεται για την αξία του. Ο Φερέιρα έχει δείξει ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις και η κρίση του κατά κανόνα είναι αντικειμενική. Μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε τονίσει ότι το γεγονός της μη χρησιμοποίησης του δεν τον κάνει και κακό παίκτη. Έδειξε να τον στηρίζει με τη δήλωσή του αυτή αλλά πρακτικά μάλλον σκέφτεται διαφορετικά για την περίπτωσή του. Ο Πετρόπουλος είναι αλήθεια ότι από την εποχή της προετοιμασίας κινείται σε ρηχά νερά. Οι ευκαιρίες που πήρε μπορεί να μην ήταν πάρα πολλές αλλά και σε αυτές φάνηκε να υστερεί. Δεν είναι σίγουρο αν στο μέλλον θα έχει πολλές περισσότερες και πως θα τις εκμεταλλευτεί αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένος για δύσκολες αποφάσεις που ίσως παρθούν και τον αφορούν. Δυστυχώς η περίπτωσή του δείχνει να είναι ενός στοιχήματος που χάνεται για τον Παναθηναϊκό. 

Νίνης Χριστοδουλόπουλος ... μοίρα κοινή.

Ο Σωτήρης Νίνης και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι οι δύο μεγάλοι άτυχοι της φετινής σεζόν μιας και βίωσαν τις πικρές συνέπειες ενός σοβαρού τραυματισμού. Το μέγεθος της ατυχίας τους έγκειται κατά κύριο λόγο όχι στον προβληματισμό για  την αποκατάστασή τους (είναι νεαρά παιδιά και κατά πάσα πιθανότητα θα το ξεπεράσουν χωρίς "κουσούρια"), αλλά στο γεγονός ότι αυτή τη χρονιά με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και με την παρουσία στον πάγκο ενός προπονητή - δάσκαλου, ήταν η μεγάλη ευκαιρία τους για να κάνουν ένα βήμα παραπέρα στην καριέρα τους, να "ξεκολλήσουν" από την κατηγορία του ταλέντου και να καθιερωθούν ως βασικές μονάδες της ομάδας. Βέβαια αυτή η ευκαιρία μπορεί παροδικά να χάθηκε αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίστηκε. Ο Φερέιρα δείχνει να υπολογίζει στην επιστροφή τους και πιστεύει στην ποδοσφαιρική τους εξέλιξη. Αυτό δείχνει να το αντιλαμβάνεται και η διοίκηση η οποία σπεύδει να ανανεώσει τα συμβόλαιά τους σε μια συγκυρία που είναι κρίσιμη τόσο για την ίδια όσο και για τους ποδοσφαιριστές. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει με ανάλογο τρόπο κάποιον ποδοσφαιριστή του (περίπτωση Ολισαντέμπε). Είναι πλέον στο χέρι των 2 ποδοσφαιριστών να συνδέσουν το μέλλον τους με την ομάδα και να πιστέψουν στην προοπτική που αυτή τους δίνει. 

Ξέρει ο Ζοτς


Η επιμονή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σχετικά με την μη ετοιμότητα της ομάδας για τις υποχρεώσεις της κυρίως στην Eurolegue έρχεται σε αντίθεση με τη χθεσινή άνετη νίκη επί της Μάλαγα. Μιας ομάδας που ακόμη δεν έχει γνωρίσει την ήττα στο Ισπανικό πρωτάθλημα και η οποία σαφώς είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Παρόλα αυτά ο προπονητής ξέρει πολύ καλά τι λέει. Η χθεσινή νίκη παρά την εντυπωσιακή της έκταση δεν μπορεί να κρύψει την ανετοιμότητα της ομάδας κυρίως στο αμυντικό της παιχνίδι, ένα τομέα που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην λογική του παιχνιδιού του Σέρβου τεχνικού. Οι 77 πόντοι που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός είναι πολλοί για εντός έδρας παιχνίδι και το αντιστάθμισμα της επιθετικής παραγωγικότητας οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ευστοχία στα τρίποντα. Αυτό όμως ο Ομπράντοβιτς ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει στήριγμα για την πορεία της ομάδας. Η χθεσινή εμφάνιση  έχει ως μεγάλο κέρδος την ένεση στο ηθικό και την ψυχολογία που θα βοηθήσει στο ταχύτερο δέσιμο της ομάδας και θα αγοράσει χρόνο και ηρεμία για να συμβεί αυτό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...